hoe word ik data scientist en kan ik omscholen

Het beroep van data scientist wordt de laatste jaren steeds vaker het 'meest sexy beroep van de 21e eeuw' genoemd. Daarnaast neemt de vraag niet alleen bij grote multinationals toe maar ook binnen de overheid, de zorg, het onderwijs, en binnen expertisegebieden als logistiek, marketing, of data science voor HR. Dus misschien vraag jij je af: 'hoe word ik data scientist?'.

Laten we beginnen met duidelijk te stellen dat de mediahype rondom data science in onze ogen tot op zekere hoogte terecht is, maar soms een te rooskleurig beeld schetst waardoor verwachtingen van het beroep te hoog gespannen raken. Een data scientist zit ook gewoon meer dan de helft van de tijd rommelige data schoon te maken en errors op te lossen.

Als je nog steeds enthousiast bent om data scientist te worden dan geven we in dit blog antwoord op jouw vraag: 'hoe word je data scientist'. Dit doen we aan de hand van drie onderwerpen:

 • Welke studie-achtergrond vergroot de kans om data scientist te worden?
 • Met welke praktijkervaring kun je data scientist worden?
 • Hoe start je met data science?

Welke studie-achtergrond vergroot de kans om data scientist te worden?

Als je rondkijkt op vacaturewebsites dan zie je dat voor een rol als data scientist vaak een universitair diploma een vereiste is. Denk hierbij aan een studie wiskunde, econometrie, kunstmatige intelligentie, of natuurkunde. Met een bèta-studie heb je over het algemeen een stapje voor, omdat het in veel gevallen makkelijker is voor bèta's om business-kennis op te doen dan het is voor alfa's om programmeer-skills te leren.

Dit betekent natuurlijk niet dat je geen data scientist kunt worden zonder universitaire bèta-studie, maar het zal in de meeste gevallen wat meer inzet vragen.

Op zoek naar het beste opstapje tot data scientist? Schrijf je in voor een van onze trainingen.


Met welke praktijkervaring kun je data scientist worden?

Maar een zeer klein deel van de Nederlanders heeft de juiste studie-achtergrond om direct vanuit de collegebanken in een rol als data scientist te starten. De meeste mensen zullen zich vanuit eerdere werkervaring(en) doorontwikkelen tot data scientist.

Heb je bijvoorbeeld vaardigheden opgebouwd in onderstaande expertisegebieden? Dan zul je je makkelijker om kunnen scholen naar data scientist.

data scientist worden expertisegebieden

Omdat de vraag naar data scientists jaar op jaar sterk toeneemt, is het lastig voor organisaties om het schaap met vijf poten te vinden. Dit geeft veel anderen met de ambitie data scientist te worden een unieke kans om zich om te scholen.

Zo zien wij veel vakgebieden van waaruit je met de juiste affiniteit, praktijkervaring, en doorzettingsvermogen in relatief korte tijd een stap naar een data science rol kunt zetten. Voorbeelden hiervan zijn:

 • IT'ers die zich doorontwikkelen tot data scientist: IT'ers zijn niet bang voor code en hebben kennis van systemen. Het aanleren van Python of R en concepten als Big Data doorgronden zal relatief makkelijk gaan.
 • Van data analyse naar data scientist
 • Business intelligence experts die zich omscholen tot data scientist: BI-professionals hebben veel kennis van de mogelijkheden die je met data hebt. Zij zijn vaardig in diverse tools, hebben als het goed is al wat statistische kennis, en kunnen vaak als SQL (lees ook: python vs SQL). Hier zijn dus al veel ingrediënten aanwezig voor een goede data scientist.
 • PhDs die zich omscholen tot data scientist: iedereen die promoveert doet onderzoek en dat gaat meestal gepaard met kwantitatief onderzoek. PhDs hebben vaak relatief veel kennis van statistiek en bovendien een manier van empirisch denken die van pas komt als data scientist.
 • Operational excellence mensen die omscholen: wie werkzaam is in een operational excellence omgeving zal veel met data te maken hebben. Je kunt immers alleen verbeteren als je inzicht hebt in je huidige prestaties. Ook in dit vakgebied zul je al niet alleen met data, maar ook met veel verschillende systemen moeten kunnen omgaan.
 • Online marketeers die vaardigheden in data science aanleren: online is alles meetbaar. Online marketeers hebben oneindig veel data tot hun beschikking via Google Ads, Facebook Ads, Google Analytics, E-mail automations, call-tracking en ga zo maar door. A/B tests waarbij je campagneprestaties of landing page conversieratio's test neigen al naar data science klusjes.

Samengevat kun je zeggen dat je je makkelijk doorontwikkelt tot data scientist als je minimaal één keer 'ja' antwoordt op onderstaande vragen:

 • Werk je al vaak met data?
 • Kun je al programmeren?
 • Heb je kennis van statistiek?
Data Scientist worden? Leer de belangrijkste skills en schrijf je in voor een van onze trainingen.


Hoe start je met data science?

Kom je net van de universiteit?
Voor mensen die blanco uit de collegebanken komen raden wij online trainingen aan. Je zult op een junior rol solliciteren en als je je vaardigheden online bijspijkert zul je een heel end komen. Ook ben je het nog gewend om zelfstandig veel nieuwe kennis op te doen en heb je waarschijnlijk nog niet zo'n drukke week als iemand die full-time werkt en een gezin heeft.

Wil je je omscholen/ doorontwikkelen?
Als je je wilt omscholen raden we je aan een klassikale training te volgen om de volgende redenen:

 • Je hebt al ervaring. Een ervaren data scientist kan je helpen om een logisch ontwikkelpad uit te stippelen. Voor een PhD zal dit pad er anders uitzien dan voor een marketeer.
 • Als je 2 dagen non-stop een klassikale training volgt dan bouw je basisvaardigheden op waarmee je vervolgens zelfstandig verder kunt.
 • Een klassikale training geeft focus naast een full-time baan of een gezin waardoor je snel de eerste meters maakt. En die eerste horde is het lastigst, want als je eenmaal analyses kunt doen wordt het steeds leuker en makkelijker.
 • Als je al in dienst bent heb je vaak een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken.

Ook interessant: 6 redenen waarom Python leren een goed idee is

Data scientist worden?

Wil jij snel op stoom zijn als data scientist? Krijg in twee dagen vertrouwen in het analyseren van data met Python. Schrijf je in voor onze Python cursus voor data science en ontwikkel je onder begeleiding van ervaren trainers succesvol verder als data scientist.

by: