wat is python programmeertaal?

Wat is python? Python is een krachtige programmeertaal die makkelijk te leren is en waar je van alles mee kunt maken. Ook voor beginnende developers.

Steeds vaker hoor of lees je over de taal, en dat is niet voor niets. Python wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij de ontwikkeling van webapplicaties en voor data science. Je zult er verbaasd over staan wat jij in korte tijd allemaal met Python kan. Lees hier 6 redenen waarom Python leren een goed idee is.

Aan het einde van deze post weet je het volgende

  1. Hoe Python is ontstaan
  2. Waarom Python zo enorm populair is
  3. Wat je met Python kan doen
  4. Wat de technische details van Python zijn
  5. Hoe jij een pro in Python wordt

1. Over de oorsprong en geschiedenis van Python

De eerste versie van Python is in 1991 gelanceerd door Guido van Rossem. Hij heeft de programmeertaal ontwikkeld met de volgende doelen: (1) om zo goed mogelijk leesbaar te zijn, (2) gratis en voor iedereen beschikbaar: open source, en (3) om er alles mee te kunnen maken.

De betekenis van de naam Python is terug te leiden naar een comedy serie genaamd "Monty Python's Flying Circus". Van Rossem las over deze serie tijdens zijn zoektocht naar een naam. Hij zocht een naam die kort, uniek en een beetje mysterieus was en koos voor Python. Het logo bevat twee geel en blauw gekleurde slangen. Na de eerste release zijn er tot nu toe diverse versies gelanceerd, waarvan versie 3 de meest recente is. Ook Python 2.7 is nog populair.

Met vertrouwen waardevolle inzichten halen uit data? Schrijf je in voor een van onze Python trainingen.


 

2. De populariteit van Python

Python is een relatief eenvoudige programmeertaal omdat het intuïtief te begrijpen is, waardoor het ook makkelijk te leren is. Het is veel makkelijker te lezen en begrijpen dan andere programmeertalen zoals Java of C. Een script in Python is gemiddeld 3 keer zo compact als een script in bijvoorbeeld Java. Hierdoor is het voor ontwikkelaars makkelijker om samen te werken en kan een applicatie in een kortere tijd ontwikkeld worden.

Verder is Python gratis te downloaden en biedt het de mogelijkheid om gebruik te maken van vele packages (Python functions die je al kant en klaar kunt gebruiken) die extra functionaliteiten mogelijk maken. Je kunt hiermee gemakkelijk functies van anderen of jezelf (her)gebruiken, en zo nog sneller een script maken en iets waardevols en moois ontwikkelen.

De laatste jaren hoor je steeds meer over Data Science. Bedrijven maken in toenemende mate gebruik van hun grote hoeveelheid gegevens en databronnen (Big Data) om hiermee beter te kunnen presteren. Dit door bijvoorbeeld betere inzichten in werkzaamheden te scheppen of door betere voorspellingen te maken voor toekomstige situaties. Python is hier enorm goed geschikt voor. Onder andere doordat er erg veel packages beschikbaar zijn om bijvoorbeeld data te transformeren of om Machine Learning voorspellingen toe te passen. Als je hier meer over wilt weten zoek dan eens naar de packages scikit-learn en pandas.

Python transformeert hierdoor alle sectoren. Zowel privaat als (semi-)publiek (zorg, onderwijs, overheid). Bovendien wordt data science toegepast in allerlei expertisegebieden. Denk bijvoorbeeld aan data science binnen marketing of HR.

3. Enorm veel mogelijkheden!

Python is een 'general-purpose' programmeertaal, wat betekent dat het bijna overal wel voor gebruikt kan worden. Zo kun je er tekst mee verwerken, afbeeldingen en getallen aanpassen, maar ook kun je er wiskundige vergelijkingen mee oplossen. Het is dan ook niet voor niets dat vrijwel alle bekende tech-bedrijven de taal gebruiken. Bijvoorbeeld Instagram, Uber en Spotify versterken hun diensten door de mogelijkheden van Python:

  • Instagram: Een van de grootste social media bedrijven met meer dan 400 miljoen gebruikers per dag, op vrijwel elke smart phone aanwezig. Instagram heeft voor Python gekozen vanwege de eenvoud en het praktische karakter. De hele backend waarin alle verzoeken vanuit de applicatie verwerkt worden is in Python gemaakt.
  • Uber: Uber heeft de uitdaging om enorm veel berekeningen uit te voeren zoals het voorspellen van verwachtte aankomsttijden en het matchen van klanten en chauffeurs. Dit doet Uber met Python omdat de taal goed met deze berekeningen om kan gaan. De eenvoudigheid van Python is ook belangrijk voor Uber. Hierdoor kunnen nieuwe software developers makkelijker gevonden worden en kunnen ze eerder aan de slag.
  • Spotify: De grootste aanbieder van muziek streaming ter wereld kiest voor Python vanwege de gunstige ontwikkelsnelheid en de uitgebreide mogelijkheden tot data analyse. Naast data analyse gebruikt Spotify Python ook voor de backend van hun applicatie.

Ook wordt Python bijvoorbeeld bij NASA gebruikt om apparatuur en ruimtevoertuigen te programmeren. Verder wordt het door tal van andere bedrijven gebruikt om met Machine Learning algoritmes betere medische diagnoses te stellen, beeldherkenning toe te passen bij beveiligingssystemen, spraakherkenning te gebruiken voor betere gebruikersinteractie, en inzicht te geven door het voorspellen van beurskoersen.

Behoorlijk indrukwekkend toch!

4. De techniek die alles mogelijk maakt

Technisch gesproken is Python een high-level, geïnterpreteerde, object-georiënteerde, interactieve programmeertaal. Dit betekent het volgende:

  • High-level: Hierdoor is Python zo goed als op elke computer en besturingssysteem te gebruiken. Ook staat dit voor de gemakkelijke leesbaarheid en de bijna menselijke vorm van code.
  • Geïnterpreteerd: Dit betekent dat een Python script direct gebruikt kan worden, zonder dat het eerst in een andere taal omgezet hoeft te worden. Bij andere programmeertalen is dit soms wel het geval. Het voordeel hiervan voor Python is dat elk stuk geschreven code snel te testen is, waardoor aanpassingen en toevoegingen binnen de code eenvoudig te valideren zijn.
  • Object-georiënteerd: Het is mogelijk om objecten aan te maken en deze eigenschappen te geven. De eigenschappen kunnen bestaan uit data maar ook uit functies. Hierdoor kan makkelijk nieuwe data toegevoegd worden zonder dat er specifieke code voor hoeft worden geschreven. Dit maakt het geheel weer compacter en begrijpelijker.
  • Interactief: Vanuit de command prompt kun je direct met de zogeheten Python 'interpreter' communiceren en de volledige functionaliteit gebruiken, zonder dat je een script hoeft te schrijven.

Python is gratis te downloaden via de volgende link: https://www.python.org/downloads/. Hier kun je zelf de gewenste versie kiezen. Vervolgens heb je een zogeheten IDE (Integrated Development Environment) nodig. Dit is simpelweg de software waarin je je Python script kan gaan maken. Wij zijn fan van Visual Studio Code: https://code.visualstudio.com/.

Om gebruiksvriendelijk met Python te leren werken raden we Jupyter Notebook aan. Dit is ook gratis te downloaden, maar je kunt het ook online al proberen zonder dat je iets hoeft te installeren. Ga hiervoor naar https://jupyter.org/try. Ook een makkelijke manier om te kunnen starten is met Anaconda. Door Anaconda te installeren verzeker je jezelf ervan dat je Python kunt gebruiken, gelijk al met de meest gebruikte packages. Verder installeer je dan ook automatisch Jupyter. Anaconda is via de volgende link te downloaden: https://anaconda.com/download.
print('Hello world.')

5. Word een pro in Python!

Wij hebben voor dezelfde uitdaging gestaan als jij: je ziet de potentie van Python en wilt hier zelf mee aan de slag. Maar waar start je? Inmiddels heb je al een goede basis gelegd door het lezen van deze blog.

Om beter te worden zul je meer ervaring moeten krijgen en dus kennis moeten opdoen. Dit kan op tal van manieren. Je kunt denken aan een boek zoals Python voor dummies, Python tutorials, Python wiki pagina's, YouTube video's. Er zijn dus tal van mogelijkheden.

Onze ervaring hierbij is dat dit snel verveelt. Wij konden ons nooit helemaal identificeren met de algemene voorbeelden die hierbij behandeld werden en waren liever met een eigen project bezig wat ons enthousiast maakte. Door een duidelijk doel te hebben van wat je wilt ontwikkelen, loop je al snel tegen heel veel problemen aan die je nog niet op kunt lossen. Door dit stap voor stap uit te zoeken en dus op te lossen, zul je vanzelf beter worden en uiteindelijk een mooi project kunnen uitvoeren.

  1. Kies een eigen project wat je enthousiast maakt
  2. Hou de scope in het begin zo klein mogelijk, zodat je sneller een werkende versie hebt
  3. Verdiep je in de benodigde details voor je project
  4. Bouw je eerste eigen script, los fouten op en leer hiervan: veel antwoorden op je vragen zul je op https://stackoverflow.com/ kunnen vinden
  5. Lever je eerste project op zodat dit gebruikt kan worden
  6. Maak een nieuwe versie vanuit een grotere scope, of start een volgend uitdagend project

Als laatste tip hebben wij gemerkt dat we onze leercurve gigantisch konden versnellen door samen te werken of tips te vragen aan mensen die meer ervaren waren dan wij. Denk hierbij aan vrienden, collega's, of trainers. Samenwerken aan een interessante case geeft je namelijk ook een blik op de inzichten van de anderen, en ook heb je sneller een antwoord op je vragen wanneer je vastloopt.

En uiteraard is misschien wel het beste startpunt onze eigen data science opleiding. Daarin hebben we al onze ervaring verwerkt zodat jij je in vier dagen doorontwikkelt of omschoolt tot data scientist.

Wat is Python samengevat

We hebben vijf verschillende onderwerpen behandeld, namelijk:

    1. De eerste versie van Python is in 1991 door Guido van Rossem gelanceerd. Op dit moment is versie 3.7 de meest recente versie, maar ook versie 2.7 wordt nog veel gebruikt.
    2. Python groeit de laatste jaren in populariteit doordat het makkelijk te bergrijpen en compact is. Ook is het gratis te downloaden en zijn er veel handige packages voor beschikbaar.
    3. Vrijwel alle moderne technische bedrijven zoals Instagram, Uber en Spotify maken gebruik van Python voor bijvoorbeeld data science, oplossen van complexe algoritmes, en webapplicaties.
    4. Python code hoeft niet eerst naar een andere taal omgezet te worden en is direct te gebruiken. Het is object-georiënteerd en goed leesbaar. Er zijn verschillende mogelijkheden om in Python te programmeren.
    5. Begin je eerste project klein en bouw voort op de kennis die je opdoet. Werk samen met meer ervaren mensen om sneller te leren en mooiere applicaties te maken.

Python is een gemakkelijk te begrijpen en snel te leren programmeertaal waar je zo goed als alles mee kunt maken.

Met vertrouwen waardevolle inzichten halen uit data? Schrijf je in voor een van onze Python trainingen.


Wil je nog veel meer leren over de mogelijkheden van Python voor Data Science? Schrijf je dan in voor onze Python cursus voor data science of voor onze data science opleiding en ontwikkel vertrouwen in programmeren en analyseren met Python.

Download één van onze opleidingsbrochures voor meer informatie

by: